Praktikum u Muzeju afričke umetnosti

PROGRAM STRUČNOG USAVRŠAVANjA U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI

PRAKTIKUM 2021: Tematska vođenja kroz stalnu postavku

Muzej afričke umetnosti po deveti put poziva studente da se prijave za PRAKTIKUM – program stručnog usavršavanja koji prima 10 studenata završnih godina (studenti treće i četvrte godine osnovnih studija, apsolventi, studenti master i doktorskih studija) sa svih studijskih grupa. Praksa je volonterskog tipa. Program vode kustoskinje MAU: Emilia Epštajn, antropološkinja i Ivana Vojt, istoričarka umetnosti.
Opis prakse: Cilj programa „Praktikum“ je upoznavanje sa kustoskim pozivom, pre svega sa jednim od najvažnijih segmenata rada u muzeju – javnim vođenjem. Forma javnog vođenja kroz stalnu postavku muzeja podrazumeva dva okvira: teorijski rad – osmišljavanje i priprema originalnog vođenja prema izboru samog studenta, kao i praktičan rad – savladavanje određenih tehnika javnog govora/nastupa. Dakle, tokom dva meseca (od marta do aprila) uz mentorstvo kustoskinja MAU, studenti rade na pripremi javnog vođenja i u tom procesu se ohrabruju da kreiraju jedno „drugačije“ viđenje stalne postavke Muzeja afričke umetnosti. Kroz radionice sa edukatorima za javni nastup studentima se nudi jedinstvena prilika da ovladaju neophodnim veštima koje zahteva izlaganje pred publikom. Nakon dva meseca intenzivne prakse i rada, studenti će predstaviti svoja viđenja stalne postavke široj javnosti, i to u periodu od maja do decembra 2021. godine. Tokom programa će se poštovati sve epidemiološke mere.
Vreme trajanja prakse: 10 nedelja intenzivne obuke u periodu mart-april i javna vođenja u periodu maj-decembar 2021.
Termini: Program PRAKTIKUM će se, u pripremnom periodu, odvijati u Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14, Beograd), dva puta nedeljno, u ukupnom trajanju od 10 nedelja. Praksa će se održavati radnim danom, u radno vreme Muzeja (10-18 časova), a tačni termini biće naknadno utvrđeni u dogovoru sa učesnicima. Početak prakse: 9. mart 2021. (10 primljenih studenata će naknadno biti obavešteno o terminu).

Rok za konkurisanje: 28. februar 2021. u ponoć.

Posebna napomena za zainteresovane da apliciraju:
Važno je da studenti koji apliciraju za „Praktikum“ budu u mogućnosti da – u skladu sa obavezama na fakultetu – prisustvuju časovima/susretima koji se održavaju u periodu mart-april 2021. (radnim danima). Tokom tog perioda se najintenzivnije radi na pripremi originalnog (autorskog) javnog vođenja, kao i 5 radionica javnog nastupa.
Veći deo literature iz oblasti afričke umetnosti i kulture je na engleskom i francuskom jeziku, tako da studenti koji se prijavljuju moraju da imaju solidno znanje pre svega engleskog jezika (tj. da razumeju literaturu na engleskom jeziku). Iz tog razloga, znanje engleskog i/ili francuskog jezika je prednost za aplikanta.

Zainteresovani studenti mogu poslati CV sa obaveznim motivacionim pismom na:
karijera@czrkff.rs sa naznakom „Praktikum u Muzeju afričke umetnosti”.
O rezultatima konkursa studenti će biti obavešteni u sredu, 3. marta 2021.

VIŠE O PROGRAMU „PRAKTIKUM”:
http://mau.rs/sr/praktikum-za-studente.html
POGLEDAJTE UTISKE STUDENATA SA PRETHODNIH PRAKSI:
PRAKTIKUM 2013: https://www.youtube.com/watch?v=Xj9cW_EK4m8
PRAKTIKUM 2014: https://www.youtube.com/watch?v=irpwYUN8L98