Muzej afričke umetnosti – praksa

Poziv studentima za učešće u programu
„Praktikum 2022“
u Muzej afričke umetnosti (MAU)

PRAKTIKUM 2022: program stručnog usavršavanja – priprema za vođenje kroz stalnu postavku MAU

Muzej afričke umetnosti po deseti put poziva studente da se prijave za PRAKTIKUM – program stručnog usavršavanja koji priprema studente za javno vođenje kroz stalnu postavku Muzeja afričke umetnosti.
PRAKTIKUM je program koji prima najviše 10 studenata i to završnih godina (studenti treće i četvrte godine osnovnih studija, apsolventi, studenti master i doktorskih studija) sa svih studijskih grupa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Praksa je volonterskog tipa, a njega vode kustoskinje: Emilia Epštajn, antropološkinja i Ivana Vojt, istoričarka umetnosti.

Opis prakse: Cilj PRAKTIKUM-a je upoznavanje sa kustoskim pozivom, pre svega sa jednim od najvažnijih segmenata rada u muzeju – javnim vođenjem. Forma javnog vođenja kroz stalnu postavku muzeja podrazumeva dva okvira: teorijski rad – osmišljavanje i priprema originalnog vođenja prema izboru samog studenta, kao i praktičan rad – savladavanje određenih tehnika javnog govora/nastupa. Tokom dva meseca (od marta do aprila) uz mentorstvo kustoskinja MAU, studenti rade na pripremi javnog vođenja i u tom procesu se ohrabruju da kreiraju jedno „drugačije“ viđenje stalne postavke Muzeja afričke umetnosti. Kroz radionice sa edukatorima za javni nastup studentima se nudi jedinstvena prilika da ovladaju neophodnim veštinama koje zahteva izlaganje pred publikom. Nakon dva meseca intenzivne prakse i rada, studenti će predstaviti svoja viđenja stalne postavke široj javnosti, i to u periodu od maja do decembra 2022. godine.

Vreme trajanja prakse: 10 nedelja intenzivne obuke u periodu mart-april i javna vođenja u periodu maj-decembar 2022.
Termini: Program PRAKTIKUM će se, u pripremnom periodu odvijati u Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14, Beograd), dva puta nedeljno, u ukupnom trajanju od 10 nedelja. Praksa će se održavati radnim danom, u radno vreme Muzeja (10-18 časova), a tačni termini biće naknadno utvrđeni u dogovoru sa učesnicima. Početak prakse: 9. mart 2022. (10 primljenih studenata će naknadno biti obavešteno o terminu).

Rok za konkurisanje: do 28. februara 2022. u ponoć.

Posebna napomena za zainteresovane:
*Važno je da studenti koji apliciraju za PRAKTIKUM budu u mogućnosti da – u skladu sa obavezama na fakultetu – prisustvuju časovima/susretima koji se održavaju u periodu mart-april 2022. (radnim danima). Tokom tog perioda se najintenzivnije radi na pripremi originalnog (autorskog) javnog vođenja, kao i 5 radionica javnog nastupa.
**Veći deo literature iz oblasti afričke umetnosti i kulture je na engleskom i francuskom jeziku, tako da studenti koji se prijavljuju moraju da imaju solidno znanje pre svega engleskog jezika (tj. da razumeju literaturu na engleskom jeziku). Iz tog razloga, znanje engleskog i/ili francuskog jezika je prednost za aplikanta.

Zainteresovani studenti mogu poslati CV sa obaveznim motivacionim pismom na:
karijera@czrkff.rs sa naznakom „Praktikum 2022 u Muzeju afričke umetnosti”.
O rezultatima konkursa studenti će biti obavešteni u petak, 4. marta 2022.

VIŠE O PROGRAMU „PRAKTIKUM”:
http://mau.rs/sr/praktikum-za-studente.html
POGLEDAJTE UTISKE STUDENATA SA PRETHODNIH PRAKSI:
PRAKTIKUM 2013: https://www.youtube.com/watch?v=Xj9cW_EK4m8
PRAKTIKUM 2014: https://www.youtube.com/watch?v=irpwYUN8L98

*Od učesnika u praksi očekuje se poštovanje svih propisanih mera tokom boravka u zgradi Muzeja.

Opširnije o uslugama Centra:
Sajt: https://czrkff.rs/
Facebook: https://m.facebook.com/czrkff
Instagram: https://www.instagram.com/czrkff/